W co aktualnie grasz?

Utongus

1552255207

Hej ho!

W celu rozkręcenia forum pozwolę sobie założyć temat, który ma na celu poinformowania innych graczy, w co aktualnie gramy oraz jakie są nasze odczucia odnośnie tej gry.

Jako założyciel zacznę.

Aktualnie gram w Hitmana (2016) na konsoli PS4. 

Póki co doszedłem do Bangkoku (czyli ponad połowa gry za mną) i muszę przyznać, że porównując poprzednie gry tej serii jest tutaj wieeele możliwości wykończenia celów misji.

Bawię się przy tej grze bardzo dobrze - niektóre możliwości są zaskakujące i zabawne, a miejscówki zróżnicowane, przez co nie można się nudzić.

Jedyną wadą tego hitmana jest dla mnie bardzo specyficzna "fabuła" - będąc w połowie gry w ogóle jej nie czuję. Raczej jest wrzucona tam na siłę - liczę, że na końcu będzie jakiś plot twist, który sprawi, że zmienię zdanie, ale raczej tak się nie stanie.

A w co wy teraz gracie :D?

•  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Zasłużony

1767358737

@konewko no a dla mnie Ty nie masz racji bo wmawiasz ze Ex33 jest wybitną grą a dla mnie (i wielu ludzi) jest dużo słabsza niż Henryk który został okradziony z GOTY, RPG bo ta gala to konkurs popularności jak Eurowizja :)

2 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Player 2025

WymieńGry.pl Ranga Supporter Gold

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Supporter Bronze

WymieńGry.pl Ranga Supporter Silver

WymieńGry.pl Ranga Tester

1767373027

@kenny2612 A masz jakieś dane liczbowe (nie masz), jak wielu tych ludzi jest? Akurat Twoja argumentacja brzmi jak coś w stylu “jak dla mnie nie jest wybitne, to znaczy, że ogólnie nie jest”, co w zestawieniu z Twoją definicją (obiektywnie błędną, szczególnie zważywszy na fakt, jak wiele jest podgatunków RPG, a często te mniej-RPG — według Twojej definicji — wytyczały szlaki) gier RPG brzmi średniawo. 

Tak jeszcze dorzucając do tych “wielu ludzi” — EX33 ma najwyższą ocenę w historii w rankingu użytkowników Metacritic (9,6 na podstawie 23 tysięcy ocen). Nie jestem zatem przekonany co do ilości tych rabinów, o których wspomina Konewko.

2 Fajne!
  •  
    1767381691

@dawid2601 Ekspedycja to gra do zagrania przynajmniej dwa razy, bo jak grasz drugi raz, to dopiero rozumiesz wiele rzeczy, których zupełnie nie rozumiesz, kiedy jeszcze nie znasz całokształtu fabuły. Dostrzegasz te detale, rozumiesz słowa choćby gasnących osób, które, jak się okazuje, są bardzo ważne do ogarnięcia fabuły.

1 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1767387778

@dominika.l To akurat jest oczywiste. Jeśli zagrało się tylko jeden raz, to praktycznie nie zna się tej gry,  chyba że nadrobisz na necie, oglądając gameplaye, choć dla mnie to zupełnie nie to samo, no ale jest to zapewne mocno subiektywne. Dalej dochodzi kwestia zebrania dzienników, bo te należące do kluczowych postaci (rodzina Dessendre, Julie) wprowadzają bardzo dużo do fabuły. To samo dotyczy pobocznych aktywności, ponieważ lore związane z Simonem i Cleą jest przepotężne.

Dalej — tutaj obowiązkowo należy zapoznać się z tekstami utworów ze ścieżki dźwiękowej. Serio, bez tego olbrzymi fragment emocji nie dociera do odbiorcy.

W całej grze jest natomiast tyle metafor i rzeczy do interpretacji, że moja — świętej pamięci — polonistka, zakochana w Mickiewiczu, najpewniej kiwałaby z uznaniem głową. No i wcale nie chodzi tu wyłącznie o Płótno, losy głównych postaci i rzeczy — jak sądzę — oczywiste, o ile nie pomijasz cutscenek. Gestale i Grandi — dziwne, zabawne stworki? Otóż wcale nie. Święta Rzeka? Axony? Masa małych rzeczy ma znacznie większe znaczenie, niż gra mówi to wprost.

O potencjalnej analizie psychologicznej kluczowych bohaterów nie ma chyba nawet sensu wspominać, bo to jest temat na obszerną pracę naukową. Bez cienia przesady, kto siedział choć przez jakiś czas blisko psychologii, ten wie.

Summa summarum — możesz sobie przejść grę raz i uznać, że w sumie to była ok, choć walka Ci się nie podobała, wybory dialogowe nie miały większego znaczenia, w postaciach nie można było rzeźbić własnego charakteru, a niektóre elementy były powtarzalne. Okej, jasne. Tylko w tym momencie oczekujesz od FIFY bycia dobrą samochodówką. 

Ekspedycja 33 ma wady jako gra, szczególnie na płaszczyźnie gameplayu, ale walory wokół robią coś, co nie udało się zbyt wielu tytułom i właśnie przez to coś dla wielu stała się czymś więcej niż tylko grą.

3 Fajne!
  •  
    Odznaki:

1767483473

@dawid2601 tak tak, gra jest najlepsza i nie można mieć innego zdania bo Ty tak twierdzisz a KCD2 to szrot :) szkoda czasu na pisanie ze ścianą :)  nie obchodzą mnie oceny na meta a moja własna. I musisz mieć problem ze wzrokiem albo udawać że nie widziałeś nigdy komentarzy graczy którzy twierdzą że gra nie jest wybitna jak próbujesz tutaj wmawiać i potrafi wynudzic powtarzalnością walk… zrób jakiś ołtarz i módl się do świętej ekipy Ex33, tak będzie najlepiej :) 

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1767486893

@kenny2612 Przeczytałeś cokolwiek z tego, co napisałem ja albo Konewko? Póki co ścianą jesteś Ty. Ignorujesz kompletnie każdą merytoryczną uwagę, odnosisz się do rzeczy, które nie padły, próbujesz odbijać piłeczkę, zarzucając komuś coś, co sam robisz, najpierw piszesz o opiniach “wielu ludzi”, a za chwilę mówisz, że interesuje Cię Twoja opinia, używasz pasywno-agresywnego tonu i ostatecznie lecisz ad personam. Litości.

3 Fajne!
  •  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1767521300

@kenny2612 w dyskusji używa się argumentów, a nie "ty nie masz racji bo ja uważam inaczej". Ile ty masz lat, 5? Już zauważyłem, że uważasz inaczej. Chciałem poznać konkretne powody. Nie poznałem. Brakuje wyzwisk od matek jeszcze i mamy komplet. 

Celowo i z premedytacją ciebie sprowokowałem tym wpisem wcześniej. Chwyciłeś bejta bez żadnych argumentów. Nie mam nic więcej do dodania. Szkoda.

1 Fajne!
  •  
    Odznaki:

1767538870

@dawid2601 hahah no ubaw mam niezły ;) nie przebije się przez Twoje fanowskie obsesje odnośnie gry bo nie widzisz nic poza tym tytułem więc żegnam :) 

@konewko Pan dojrzały się odezwał :) dla Twojej wiedzy nie jestem gówniarzem który lubuje się w wyzywaniu ludzi ale jak widzę zaślepienie jednym tytułem to nie chce mi się gadać z wami :) 

1 Fajne!
  •  
    Odznaki:

1767787673

Panowie nie ma co się kłócić, ponieważ każdy ma inne odczucia co do gier, dla jednym jedna gra będzie genialna bo się w nią wkręcą, a dla innych inna. Dla jednych gra 10/10 może być przeciętna, a dla innych przeciętna gra 10/10. Dla mnie Ekspedycja była lepszą grą, ale to tylko moje odczucia, każdy tam ma swoje, gdzieś efekt skali pozwala na to by można było jakieś wnioski wyciągać, bo wiadomo jak gra jest 10/10 i nawet kilku osobom się nie spodoba to i tak będzie miała wysoką notę. Dlatego moim zdaniem i KCD i 33ka to bardzo dobre gry i tego się trzeba trzymać. 

Teraz ogrywam split fiction i powiem wam że to mega gierka, moim zdaniem na równi z it takes two, dostarcza baardzo duzo pozytywnych emocji i wspomnień, przy najlepiej rozgrywce z kimś nam bliskim. 9/10 mega! sami sprawdzcie ;)

2 Fajne!
  •  
    1767816366

@NightShadow Split Fiction to naajlepsza gra, w jaką grałam w coopie. Dopracowana naprawdę świetnie. Zasłużenie aspirowała do gry roku. Chociaż pewnie z mniejszymi szansami, jako że to coop.

1 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Ostatnio na blogu
Premiery gier – Styczeń 2026. Nowy rok, nowe światy do sprawdzenia
8 stycznia 2026

Styczeń to idealny moment, żeby wskoczyć w nowe światy i sprawdzić, co branża ma do zaoferowania na start roku. Nie brakuje świeżych tytułów, powrotów znanych marek i kilku ciekawych niespodzianek, które mogą umilić długie zimowe wieczory.

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry