Playstation 5
Witam ostatnio pomyślałem że kupie ps5 mimo braku czasu chciałem przejść moje ulubione gry na znaczkie lepszym sprzęcie i mam parę pytań.
1.Konsola oczywiście z napędem czy lepiej klasyczna czy slim.
2.Jak wygląda sprawa psucia się sprzętu myślę nad zakupem uzywki w ps4 które mam od 7 lat nic się nie działo nw jak to w ps5 wygląda.
3.Jak wygląda w tych konsolach praca wentylatora jest głośny podczas obciążenia i sie grzeje jak to w slimach bywa ?
Co byście proponowali najlepiej tak 2500tys z 2 padami napęd.
-
1. Jeżeli zależy Ci na grach używanych na płycie które są oczywiście o wiele tańsze i można je odsprzedać no to tylko konsola z napędem powinna Cię interesować.
2. Nie mogę się wypowiedzieć za wszystkich ale z tego co czytałem w necie to konsola nie jest awaryjna, dobrze jakby była ustawiona w poziomie a nie w pionie bo parę lat temu było głośno o tym że gdy stoi w pionie to coś tam jakaś pasta czy płyn się rozpuszcza i spływa na płytę główną i to jest główna przyczyną awarii, same serwisy się o tym wypowiadały. Ja mam już 4 lata konsole ps5, ustawioną w poziomie i nic złego z nią się nie dzieje.
3. Nie wiem jak w slimach, ja mam FATa z napędem, chodzi cicho i nie przegrzewa się nawet po tych 4 latach użytkowania
3 Fajne! -
- Powinna Cię interesować najnowsza rewizja Slimki z napędem.
- Mam FAT'a praktycznie od premiery - zero problemów.
- Wentylator pod obciążeniem w wymagających grach możne być słyszalny, ale nie na tyle, żeby przeszkadzać. Jak już, to czasami napęd potrafi zaskoczyć dźwiękowym szarpnięciem 😉 Zaznaczam, że odnoszę się do premierowego modelu. W nowszych rewizjach może być zupełnie inaczej.
W sprawie zakupu zerknij na Ceneo, znajdziesz coś na bank w podanych pieniądzach, a może i na jakąś grę starczy 👌
2 Fajne! -
Siemka
1. Wiem że budżet nie taki, ale tak dla uściśnienia, od dzisiaj prócz Fat i Slim będzie jeszcze Pro. Playstation 5 Pro ma mieć dzisiaj premierę, cena 3500 zł plus ewentualny koszt napędu.
2. Mam dwie konsolę PS5 Fat, praktycznie od dnia premiery czyli pierwszą rewizję tego modelu. Ten model był w produkcji przez trzy lata i wyszły trzy rewizje CFI-1016, CFI-1116 i CFI-1216. Wydaje mi się że CFI-1016 jest najmniej awaryjna, jedną mam ja, drugą syn, obie użytkowane są z różną częstotliwością i obie śmigają aż miło. Znajomi kupowali te późniejsze konsole i w dwóch przypadkach w konsolach padły dyski, jedna jakoś niedługo po zakupie a w drugiej chwile po gwarancji. Jak w przypadku PS4 przy awarii dysku, sama wymiana dysku była banalnie prosta, tak w konsoli PS5 dysk jest zintegrowany z płytą główną i w przypadku awarii jest duży problem.
To jest moja opinia, wyłącznie z mojego doświadczenia, psują się wszystkie konsole, jedne szybciej, drugie póżniej a jeszcze inne bardzo, bardzo późno a i szczęście ma tu też swoją małą rolę ;) Na temat pozostałych modeli PS5 się nie wypowiem bo nie mam z nimi doświadczenia.
3. Wg. mnie kultura pracy między PS4 Pro a PS5 Fat to przepaść, piątka jest ledwie słyszalna, gdzie w czwórce raz na jakiś czas trzeba było wymieniać pastę na procesorze bo potrafiła odpalać się prawie jak suszarka, mimo że regularnie była czyszczona z kurzu. U mnie obie PS5 stoją w pionie, są regularnie czyszczone z kurzy do radiatora włącznie, na tyle na ile pozwala miejsce po wyjęciu wentylatora. Nic się z nimi nie dzieje, chodzą cich, jedynie napęd słychać jak instaluje grę lub odczytuje licencję ale to normalne. Jakbym musiał się już do czegoś przyczepić to czasem cichutkie popiskiwanie cewek ale nie zawsze i jest to ledwie słyszalne.
Jak szukać używki to jak dla mnie pierwsze fatki. A jeśli nową i wstrzymasz się jeszcze kilka dni to myślę że na dniach lub nawet już powinny wchodzić jakies promocje na PS5 Slim, bo jak wspomniłem na początku, dzisiaj premiera PS5 Pro to zapewne zaraz sklepy bedą chciały czyścić magazyny ze slimek a może jeszcze czekają z obniżkami na moment kiedy się zaczną te wszystkie "Black okazje". I wtedy kupisz taki zestaw jaki chcesz w Twoim budżecie. Tylko nie przegap momentu bo za jakiś czas w sklepach zostaną już tylko Pro-siaki.
W każdym razie trzymam kciuki za udany zakup.1 Fajne! -
Mam fata niedaleko od premiery i działa dobrze do dzisiaj, nie jest głośna, czasem wentylator jakby troszkę turkotał, najgorsza awaria to awaria kontrolera dysku ssd, który jest zamontowany na płycie głównej, ale to ponoć rzadka sprawa.
0 Fajne!
Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo