Granie w chmurze
Chciałbym poruszyć ciekawy dla mnie dość temat grania w chmurze.
Czy ktoś korzysta z tego typu rozwiązania?
Jakie są minusy a jakie plusy ?
Jaka jest optymalna prędkość internetu do takiej gry?
Czy w związku z szalejącymi cenami podzespołów to właśnie granie w chmurze będzie przyszłością?
Proszę o Wasze opinie i wypowiedzi.
-
Zależy w co grasz (sieciowe fpsy są najbardziej wymagające), ale niski koszt ogólny nie ma wogóle przełożenia na kupno konsoli, a tym bardziej pc (choć w dobie cyfrówek konsolowych lepiej kupić pc z blurayem jak ps czy xbox w digitalu).
Wymagania: światłowód, niski ping poniżej 30ms, ekran i w zasadzie tyle. Apki dają możliwość korzystania z pada/klawiatury/myszy. Biblioteka ogromna. Obsługiwane są zarówno gry na steam jak i na gamepass.
Koszt platformy zerowy zakładając, że i tak masz dostęp do szybkiego internetu. Pad/klawiatura/mysz raczej każdy to ma po starym pc czy konsoli. Usługi gamepass czy steam i tak trzeba by aktywować mając pc czy konsole i chcieć z nich korzystać. Tak, że realny koszt to 50 zł miesięcznie za opłacenie aplikacji chmurowej (przy umowie dłuższej jak miesięczna wychodzi jeszcze taniej) zamiast jednorazowego kilku tysięcy za konsole czy pc. Sens zakupu pc pozostanie, bo jest rynek płyt jak i ten mniej "oficjalny" przez co pctowcy zawsze pograją tanio/taniej. Natomiast sens kupna konsoli bez napędu w dobie chmury imo mija się z celem. Chmura odbierze konsolowym producentom klientów od 2028. Tak uważam. Wiem, że moje PS5 (z napędem) będzie ostatnią konsolą którą kupiłem. Do pc nie wracam, bo to skarbonka tak że pozostanie chmura. Bo po co płacić 4000 zł za konsole skoro i tak trzeba potem płacić za cyfrówki (jak w chmurze). Ile miesięcy trzeba by wykupować abonament na apke chmury żeby to 4000 (prognoza dla PS6) się zwróciło? 6-7 lat ? Oczywiście przy graniu miesiąc w miesiąc. Do tego czasu i tak trzeba by zmieniać generację i kolejne kilka tys... Tak mamy rozłożony ten koszt na lata. No i nie płacimy jak nie gramy. Bo po co opłacać abonament na kilka miesięcy przestoju. Dla graczy takich jak ja co aktualnie ogra 3 aaa w roku chmura pozostanie jedyną sensowną alternatywą.
0 Fajne! -
@mikew_86 ok a co z lagami i jakością grafiki ?
0 Fajne! -
Grając w chmurze masz grafikę z komputera, który udostępnia Ci grę, a są to highendowe stacje. Wszystko rozchodzi się o szybkość łącza. Żeby była wysoka przepustowość i niski ping. Zainstaluj sobie na próbę jakąś apke gforce now albo boosteroid i przetestuj. Gforce now powinien mieć darmowy test, boosteroid też miał, nie wiem jak teraz. Jakiś czas temu na boosteroid testowałem Tomb Raidera i Chernobylite. Płynnie działały i uważam to za dobrą alternatywę. Póki co jestem przy PS5 z uwagi na płyty, ale od generacji PS6, która ma być wyłącznie cyfrowa przeskakuję na stałe na chmurę.0 Fajne!
Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo