PS4 nie czyta płyty.

maklo44

1661165075

Witam. 

Mam taki problem napisze nim się udam do serwisu. Konsola PS4 slim CUH 2016B 

Wieczorem grałem i wszytko było ok następnego dnia po włączeniu konsoli konsola nie chce wczytć płyt. Po włożeniu płyty szuka jej przez chwilę i potem ponownie zaczyna jej szukać i nic.  Gdzie może być problem i czy da się to samemu ogarnąć. 

•  
    1661189231

Przede wszystkim sprawdź inne płyty czy z nimi jest podobny problem czy może je czyta normalnie, może już to zrobiłeś i winny jest napęd, ale takiej informacji nie ma w Twoim poście.
    Jeśli konsola nie czyta żadnej płyty to raczej bez serwisu się nie obejdzie a nawet jeśli jakimś cudem jej się samo poprawi to jest to objaw że zaraz i tak będziesz miał z nią problem.
    Życzę aby inne płyty konsola czytała normalnie bo koszt to najwyżej płyta z grą na straty ale jeśli to naped w konsoli to naprawa może zabrać kilka stówek. 

1 Fajne!
  •  
    1661192340

@Korsarz  ze 4 płyty prubowałem. Dysk prubuje kręcić płytę ze dwa razy i przeładowywuje płytę i znowu prubuje kręcić. Nie chcą płyty wejść w wysokie obroty konsola nie widzi płyt. Nie wiem czy nie jest problem z optyką i nie czeka mnie wymiana lasera. 

1 Fajne!
  •  
    1661601192

@maklo44 no to jak innych tez nie czyta to pozostal tylko serwis albo ps5 druga opcja vardziej opłacalna 

1 Fajne!
  •  
    1661616946

@maklo44 Sprawdź płytę dvd oraz blue-ray z filmami, jeśli dvd czyta, a blue-ray nie, to na 100% optyka i czeka Cie wymiana lasera. Miałem ten sam problem miesiąc temu. Zamówiłem laser z shopee, koszt 50zł, posiłkowałem się kilkoma tutkami z yt, wymieniłem laser, przy okazji pasta i termopady. Teraz wszystko hula jak szalone. Wcześniej oczywiście przywracałem system, aktualizowałem, przebudowe bazy danych robiłem, bez skutku wszystko. Sprawdziłem nawet dysk twardy podłączając do pc czy wszystko z nim ok. Był ok, przy okazji sprawdziłem roboczo godziny dysku, przez 5 lat użytkowania prawie 4000 godzin, a gram tylko na płytach i użytkuje tylko do grania. Może tyle laser miał wytrzymać fabrycznie, a może szlag go trafił. Ciężko powiedzieć, ale kilka konsol mam i gram od 25 lat i pierwszy raz w życiu wymieniałem laser ;)

0 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Wysyłaj szybciej i taniej

Wszystkie przesyłki w jednym miejscu. Sprawnie i elegancko zarządzaj paczkami jak na gracza przystało! Sprawdź co dla Ciebie mamy.

Sprawdzam!
Wbijaj do nowej grupy
Ostatnio na blogu
Nadchodzące premiery gier (18–22 listopada 2024)
19 listopada 2024

Od taktycznych starć po futurystyczne przygody – w tym tygodniu każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź pełną listę tytułów i dowiedz się, na co warto czekać!

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry