Pomoc z wysyłkami OLX

Erick0674

Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Supporter Bronze

1615994546

Cześć jeśli nie ten dział ewentualnie temat niezgodny z regulaminem to proszę o usunięcie.

Mam pytanie odnośnie przesyłek OLX ponieważ jakiś czas temu wystawiłem obiektyw i odezwał mi się chłopak który zadeklarował się do kupna obiektywu ale przez przesyłki OLX,przystałem na to dodałem przesyłkę wypisałem wszystkie dane i zaakceptowałem jego "prośbę" kupna przez portal i jakoś po godzinie czasu otrzymałem od OLX list przewozowy tylko nurtuje mnie jedna kwestia gdzie są pieniądze bo z tego co słyszałem to one są mrożone do czasu aż nie nadam przesyłki ale nigdzie nie widzę informacji,że kupujący je przelał a jedynym "potwierdzeniem" jest list przewozowy od olx.Czy może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie to wszystko działa

•  
    1616009660

@Radnyns kolego nie sieje fermentu tylko dzielę się swoim doświadczeniem, żeby kolega nie miał podobnego przeżycia...

Masz inne doświadczenia dziel się nimi, przy tym nie komentuj doświadczenia innych.

0 Fajne!
  •  
    1616013055

@Tomix

ładnego fikołka teraz robisz z logiki, pouczając mnie żebym nie komentował doświadczeń innych, jak sam skomentowałeś moje doświadczenie twierdząc że jest nie prawdą, że z automatu dostajesz kasę jak kupujący odbierze paczkę. Hehe dobry as z Ciebie. 

0 Fajne!
  •  
    1616014537

@Radnyns Chlopaku gdzie tą kasę od razu z automatu dostajesz ?? Jak tu koledzy piszą po 2 dniach 😏😏 

Jeśli by tak wyglądało to z automatu w moim przypadku miałbym kasę 🤣 a nie problem, więc nie puszczaj farmazonów 🤦🏻‍♂️

PS. Nie skomentowałem tylko napisałem że nie napisałeś prawdy a to duża różnica 😏 mając z tym inne doświadczenie mam podstawę sądzić że nie działa to tak pięknie i szybko jak napisałeś...

0 Fajne!
  •  
    1616015671

Podeślij screeny tych @ od OLX, bo aż nie chcę mi się wierzyć że nie dostałeś hajsu, aczkolwiek na vinted jest to możliwe bo są za kupującym bardziej.

1 Fajne!
  •  
    1616015707

Ja sprzedałem tak ps4 pro. Kasa wpłynęła w zasadzie , 30 minut od potwierdzenia że kupujacy odebrał przesyłkę z paczkomatu. Drugim razem przy słuchawkach, już poczekałem z pół dnia. Pewnie wszystko zależy kiedy są przelewy w bankach.

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Zasłużony

WymieńGry.pl Ranga Tester

1616016581

Co prawda nigdy nic nie kupiłem z użyciem "przesyłki z olx", ale za to raz sprzedałem 😄 Sytuacja, która mi się zdarzyła chyba daje odpowiedź na to jak to jest z tym przelewem na konto.

Otóż osoba kupująca odebrała z paczkomatu przesyłkę, jednak sam paczkomat jakoś zamulił i nie odnotował wyjęcia paczki. Dopiero po upływie 48 godzin, prawdopodobnie kiedy pracownik InPostu chciał wyczyści skrytkę zobaczył, że jest pusta i zaktualizował status. 

Pieniądze otrzymałem kilka godzin po tej aktualizacji, więc moim zdaniem przelew wykonywany jest po otwarciu skrytki a nie po potwierdzeniu przez kupującego.

2 Fajne!
  •  
    1616039773

Kupujący nic nie musi potwierdzać, otworzenie skrytki znaczy automatyczny przelew z depozytu OLX. 

0 Fajne!
  •  
    1616049354

@Tomix podłączam się pod prośbę @Radek90211 , bo aż mi się nie chce wierzyć w Twoją historię. Wszyscy tutaj piszący dostali zlecenie przelewu z automatu jak kupujący odebrał paczkę, bez względu na to co w niej przyszło, a Ty jako jedyny musiałeś komendę odwiedzić bo kupujący oszukał cały system przesyłek OLX.

Jeszcze jest jedno rozwiązanie, że w grudniu kiedy Ty sprzedawałeś  to  przesyłki z OLX inaczej wyglądały niż na chwilę obecną i kupujący musiał w tamtym czasie potwierdzić odbiór samodzielnie. Jednak nie mogę tego potwierdzić w necie.

0 Fajne!
  •  
    1616054086

@Radnyns

Sprzedawalem.w grudniu. Tak samo jak obecnie. Chyba , ze w grudniu 2019.

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

1616070941

Ja miałem taką sytuację. 

Kupowałem gierkę, wpłaciłem od razu, sprzedający zaakceptował i wysłał. Po 2 dniach dostałem zwrot kasy i informację, że paczka wraca do nadawcy. Co ciekawe tamten Pan dostał info, że to ja nie odebrałem paczki. 

Najdziwniejsze było to, że paczka finalnie przyszła i miałem również pieniądze, bo dostałem ten zwrot. 

Zrobiłem sprzedawcy zwykły przelew poza olx i wszystko jest finalnie ok ale daje to pewne wątpliwości. Do 100 pln sprzedaję i wysyłam. Powyżej już bym się obawiał. 

0 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Wysyłaj szybciej i taniej

Wszystkie przesyłki w jednym miejscu. Sprawnie i elegancko zarządzaj paczkami jak na gracza przystało! Sprawdź co dla Ciebie mamy.

Sprawdzam!
Wbijaj do nowej grupy
Ostatnio na blogu
Nadchodzące premiery gier (18–22 listopada 2024)
19 listopada 2024

Od taktycznych starć po futurystyczne przygody – w tym tygodniu każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź pełną listę tytułów i dowiedz się, na co warto czekać!

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry