Pomoc z wysyłkami OLX

Erick0674

Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Supporter Bronze

1615994546

Cześć jeśli nie ten dział ewentualnie temat niezgodny z regulaminem to proszę o usunięcie.

Mam pytanie odnośnie przesyłek OLX ponieważ jakiś czas temu wystawiłem obiektyw i odezwał mi się chłopak który zadeklarował się do kupna obiektywu ale przez przesyłki OLX,przystałem na to dodałem przesyłkę wypisałem wszystkie dane i zaakceptowałem jego "prośbę" kupna przez portal i jakoś po godzinie czasu otrzymałem od OLX list przewozowy tylko nurtuje mnie jedna kwestia gdzie są pieniądze bo z tego co słyszałem to one są mrożone do czasu aż nie nadam przesyłki ale nigdzie nie widzę informacji,że kupujący je przelał a jedynym "potwierdzeniem" jest list przewozowy od olx.Czy może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie to wszystko działa

•  
    1615994931

@Erick0674 Kupujący wpłacił w tzw. "depozyt" kasę za obiektyw do OLX i tenże  OLX zleci przelew na Twoje konto  z automatu, po odebraniu przesyłki przez kupującego. Kupujący nic nie będzie musiał potwierdzić, tylko sam fakt odebrania przesyłki z paczkomatu lub od kuriera poczty generuje zlecenie wypłaty na Twoje konto. Kasa zwykle pojawia się w 24h na koncie. 

2 Fajne!
  •  
    1615996153

Nie tak to działa kasę dostaniesz jak kupujący potwierdzi otrzymanie przedmiotu. A jak nie potwierdzi kasę mu wrócą. Skusiłem się na taką sprzedaż kamery osmo pocket chociaż sprzedaż to źle określenie bo nie mam kasy ani kamery mówiąc delikatnie to zaj**** sposób na oszukiwanie ludzi. Zgłosiłem oszustwo na policję jednak P który przyjmował powiedział że takich jak ja ma średnio kilka zloszen które on sam przyjmuje. Osobiście odradzam tą formę sprzedaży z udziałem OLX

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1615996180

Czyli dla mnie potwierdzeniem jego wpłaty w depozyt jest list przewozowy który dostałem od olx?

0 Fajne!
  •  
    1615996245
    Nie mogę edytować miało być kilka zgłoszeń na tydzień :)
    0 Fajne!
  •  
    mastahluc Support Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

WymieńGry.pl Ranga Zasłużony

WymieńGry.pl Ranga Tester

1615996322

@Tomix  

Kupujący nie musi ręcznie potwierdzać odbioru. Otworzenie paczkomatu (nie wiem jak z kurierem) jest tam potwierdzeniem. W zeszłym miesiącu kupowałem i sprzedawałem z OLX więc znam ten mechanizm z obu stron.

@Erick0674  

Tak. Jak dostajesz list przewozowy to znaczy, że wpłata do OLX została dokonana. I nie daj się nabrać na jakieś linki wysyłane przez kontrahentów. Opieraj się tylko na tym co OLX ci wyśle.

1 Fajne!
  •  
    1615996430

jak dla mnie jest to świetna opcja. z tego co widzę i rozumiem to działa tak samo jak aplikacja Vinted. Moja żona korzysta to coś tam liznąłem i jestem tym systemem zachwycony. Uniemożliwia oszustwo wg mnie. Sprzedający wystawia przedmiot, a kupujący wybiera opcję dostawy i płaci, ale nie bezpośrednio sprzedającemu tylko do firmy. Sprzedający dostaje tylko do wydrukowania list przewozowy już opłacony i zostaje zanieść przesyłkę do odpowiedniego punktu (w tym przypadku Ruch, Paczkomat, Poczta). Po odebraniu przesyłki pieniądze są przelewane na konto w aplikacji, które potem można bez problemu przelać na konto bankowe.

0 Fajne!
  •  
    1615996705

@mastahluc Kamerę sprzedawałem początkiem grudnia, nie wiem czy coś się zmieniło od tamtej pory w zasadzie działania, jednak z jakiegoś powodu $$ nie otrzymałem. Po wymianklie maili z OLX stanął po stronie kupującego.

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1615997564

Dziwnie to jest zrobione bo skoro potwierdzeniem przelania pieniędzy na moje konto jest moment otworzenia paczkomatu a mogłem ziemniaka wysłać tak samo kupujący może powiedzieć że w paczce nie było obiektywu tylko kilka owoców

0 Fajne!
  •  
    1615998754

@Tomix Jest tak jak pisałem, wiem to z doświadczenia bo zarówno sam sprzedawałem i sam kupowałem.  Nie siej fermentu jak nie jesteś na bieżąco. 

@Erick0674 w każdym miejscu przy transakcjach na odległość możesz zostać oszukany jako kupujący. Na olx ludzie wpłacali nieraz w ciemno na konta podane przez sprzedającego, a teraz mamy trochę więcej pewności. W sumie to kupujący ponosi największe ryzyko bo musi zaufać sprzedającemu, że wyśle mu to na co się umówili. 

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1615999932

@Radnyns zgadza się tylko mnie ciągle ciekawi to potwierdzenie odbioru bo jeśli jest tak jak napisał mastahluc to w dalszym ciągu kupujący nie jest chroniony bo mogę zamiast obiektywu wysłać kartofla a jeśli potwierdzeniem odbioru zajmuje się kupujący i musi potwierdzić że wszystko jest ok to przecież może skłamać że nie jest i wtedy ja tracę obiektyw a on otrzymuje pieniądze od olx 

0 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Wysyłaj szybciej i taniej

Wszystkie przesyłki w jednym miejscu. Sprawnie i elegancko zarządzaj paczkami jak na gracza przystało! Sprawdź co dla Ciebie mamy.

Sprawdzam!
Wbijaj do nowej grupy
Ostatnio na blogu
Nadchodzące premiery gier (18–22 listopada 2024)
19 listopada 2024

Od taktycznych starć po futurystyczne przygody – w tym tygodniu każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź pełną listę tytułów i dowiedz się, na co warto czekać!

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry