Nieautoryzowane zakupy z karty na nieznane konto PSN

goldi1221

1664444834

Cześć

Ostatnio robiłem zakup Diablo II na konsole PS4 przez konto PSN. Żeby dokonać płatności wpisałem dane karty bankowej. Dokonałem zakupy i usunąłem metodę płatności.

2 dni później sprawdzając konto bankowe zauważyłem że mam 3 transakcje dokonane na Playstation network. 2 z3 transakcji są mi nieznane. W historii konta PSN nie widać innych zakupów niż ten dokonany prze zemnie.

Zakupy dokonano w czasie kiedy dane karty były zapisane na koncie.

Na infolinii sony powiedzieli mi że na moje konto faktycznie dokonano jeden zakup, a innych zakupów z mojej karty nie mogą sprawdzić "bo ochrono danych osobowych".

W baku zablokowałem karty i rozpocząłem procedure reklamacji.

Co jeszcze mogę zrobić ? Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją ?

Uprzedzając pytania sprawdziłem subskrypcje i żadna się nie przedłużyła automatycznie.

•  
    1664448182

A może pobrałeś darmowe dlc do tej gry? W historii transakcji to widnieje jako normalny zakup. To jedyny pomysł jaki teraz mam. 

2 Fajne!
  •  
    1664448713
    Nie pobierałem darmowych DLC. Dodam tylko że zakup diablo to było 89.9 a dwa pozostałe płatności to 449,9 i 171 zł.  Zakupy te nie są widoczne w historii konta PSN.
    0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

1664449057

To jest jedyne konto jakie masz? Nie masz innego konta z przypisaną kartą? Jeśli nie to wygląda na to, że dane karty zostały wykradzione.

2 Fajne!
  •  
    1664449675

Nie mam innego konto. Też mi wygląda na kradzież danych.

Jedna rzecz tylko się nie klei. Dlaczego skoro ktoś ukradł dane mojej karty dokonał tylko dwóch płatności i to w okresie 5minut (sprawdzone przez bank) kiedy karta była zapisana na koncie PSN?

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga UEK GS 2019

WymieńGry.pl Ranga UEK GS 2022

1664451607

@goldi1221 Miałem kiedyś podobną "ciekawą" sytuację.
    Wstaje rano, patrze na maila i mam wiadomość od Sony o 3:42 w nocy "Dziękujemy za zakup" :D i zakup za 289 zł.. (miałem podpiętą kartę). Odpalam konsole i faktycznie mam kupioną grę Outriders z PlayStation Store.
    Na szczęście po telefonie do Sony zwrócili mi pieniądze, ale nie potrafili wyjaśnić tej sytuacji.. 

2 Fajne!
  •  
    mastahluc Support Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Zasłużony

WymieńGry.pl Ranga Tester

1664462128

@goldi1221  

Dziwna sytuacja. Wydaje mi się, że wyczerpałeś możliwości i w zupełności to wystarczy.

Bank (o ile rozpatrzy reklamację pozytywnie) zwróci kasę, a konto PSN gdzie dokonano zakupu zostanie zablokowane (procedura Sony na chargeback).

3 Fajne!
  •  
    1664475240
    mało co możesz zrobić a jeżeli juz by komukolwiek sie chciało to no jak wyżej napisal ale pewnie to by trwalo z miesiąc 
    2 Fajne!
  •  
    1664540359

Na tę chwilę sprawa jest w toku. Chargeback działa bo dostałem uznanie warunkowe czyli zwrot środków pod warunkiem że błąd nie jest moją winą. Sony nie zablokowało mojego konta i pewnie tego nie zrobi bo zakupy z mojej karty nie zostały zrobione na moje konto tylko inne nieznane mi konto.

W sumie temat można na tym zamknąć.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pzdr.

2 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Wysyłaj szybciej i taniej

Wszystkie przesyłki w jednym miejscu. Sprawnie i elegancko zarządzaj paczkami jak na gracza przystało! Sprawdź co dla Ciebie mamy.

Sprawdzam!
Wbijaj do nowej grupy
Ostatnio na blogu
Nadchodzące premiery gier (18–22 listopada 2024)
19 listopada 2024

Od taktycznych starć po futurystyczne przygody – w tym tygodniu każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź pełną listę tytułów i dowiedz się, na co warto czekać!

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry