Planszówki

Sowix

1554970232

Ostatnimi czasy coraz większą popularnością cieszą się nie tylko gry na PC i konsole, ale również gry planszowe, a co za tym idzie wydawanych jest coraz więcej ciekawych tytułów. Czy są wśród nas entuzjaści planszówek? Jeśli tak to jakie są Wasze ulubione tytuły? Co macie w swojej kolekcji? Co możecie polecić na krótką grę dla dwóch osób, a co na kilkugodzinne posiedzenie w większym gronie?

Może skoro serwis nazywa się "WymienGRY" to w przyszłości pojawi się dodatkowy dział na GRY planszowe? :D

Ja mam lub gram między innymi w:

7 Cudów Świata - naprawdę fajna mechanika, rozgrywka nie trwa długo, poza tym bardzo popularna, więc ktoś ze znajomych może mieć ;)

7 Cudów Świata: Pojedynek - bardzo udana modyfikacja mechaniki z podstawowej wersji gry, dostosowana dla dwóch osób.

Gra o tron - w zależności od ilości graczy rozgrywka trwa u nas od 3 do 6 godzin, zasady są dość skomplikowane i nie pomaga tu tragicznie napisana instrukcja, ale po ogarnięciu wszystkiego gra bardzo wciąga. Bitwy, sojusze, zdrady. Zwłaszcza godna polecenia dla fanów serialu lub książek. Wzrok żony z którą byłem w sojuszu a potem jej kosztem wygrywam - bezcenne :D

Catan - bardzo fajna gra ekonomiczna, proste zasady, rozgrywka nie trwa długo, nawet stworzono wirtualną wersję dostępną na smartfony i tablety, ale jednak to nie to samo co partyjka przy stole.

•  
    1566214717

Swoją drogą jest ktoś z Wawy kto posiada Cyklady i mógłby pożyczyć na jeden weekend ?

0 Fajne!
  •  
    1566314502

Nie mam nadmiarowego egzemplarza do podrzucenia, ale jeśli chcesz w coś zagrać, a niekoniecznie kupować to oprócz czekania na przypadkowego dobrodzieja są jeszcze 2 opcje:

1. funkcjonują w Warszawie (i pewnie nie tylko) wypożyczalnie gier, np. https://am76.pl/wypozyczalnia ; https://bok-filia.eu/04/wypozyczalnia-gier-planszowych/
    Więcej na google. Duża szansa, że w którejś mają Cyklady, wypożyczenie jest bardzo tanie :)
    2. Skorzystać z appki Boardly: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.boardly&hl=en
    Znajdziesz dzięki niej w Warszawie ludzi, którzy mają grę, ale szukają nowych współgraczy :)

Można też poszukać w pubach planszówkowych ;) Życzę powodzenia :)

3 Fajne!
  •  
    1566376064

Wielkie dzięki, widzę że mają na Bielanach

1 Fajne!
  •  
    1566409868

Z gier planszowych godnych polecenia, w które ostatnio grałem to:

Bloodborne

Osadnicy z Catanu (wraz z dodatkami)

Splendor

Jeżeli jest ktoś z okolic Katowic to można się ugadać na jakiś wieczór.

Całkiem fajnie że w Wawie są wypożyczalnie planszówek, jeżeli ktoś wie o takich na śląsku poproszę o info.

0 Fajne!
  •  
    1568551470

Od siebie dodam jeszcze Tikala, swietna gra strategiczna w ktorej bardzo duze znaczenie ma czysta rozkmina. 

No i ostatnio zaczelismy wraz z żoną urzadzac sobie sesje w detektywów. Sprawy stoja na naprawdę dobrym poziomie. Nie czuć ze idzie za łatwo nawet przez moment. 

A skoro juz jest poruszony temat planszowek, to warto o tez wspomniec o karciankach. Dla dwojga polecam drugą edycje Wladcy Pierścienia, dlugie godziny swietnej zabawy

2 Fajne!
  •  
    1570802238

Ja posiadam tylko " Gra w życie " bardzo fajna planszówka :)

0 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Wysyłaj szybciej i taniej

Wszystkie przesyłki w jednym miejscu. Sprawnie i elegancko zarządzaj paczkami jak na gracza przystało! Sprawdź co dla Ciebie mamy.

Sprawdzam!
Wbijaj do nowej grupy
Ostatnio na blogu
Nadchodzące premiery gier (18–22 listopada 2024)
19 listopada 2024

Od taktycznych starć po futurystyczne przygody – w tym tygodniu każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź pełną listę tytułów i dowiedz się, na co warto czekać!

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry