Disc-2-Digital - przypisywanie gier fizycznych do konta XBOX
Całkiem obszerne omówienie tematu nadchodzącego ficzera XBOX'a (faza testów trwa) w erze gier bez płyt.
O ogromnym skrócie - XBOX może zaoferować funkcjonalność, która pozwoli na przypisanie Twoich fizycznych gier z kolekcji do konta XBOX.
Pełne omówienie tutaj, wraz z rożnymi scenariuszami wariantami: https://www.trueachievements.com/news/xbox-disc-2-digital-update
-
Xbox najpierw zabił pudełka jako pierwszy, a teraz chce je ratować? Dobre. Sony niech tak zrobi, przynajmniej odzyskają 2% godności.
0 Fajne! -
@konewko nie wiem, czy chce je ratować, ale przynajmniej nie chce zostawić graczy z ich kolekcjami gier w pudłach na lodzie.
Może się okazać - jak mówił Pisarski w jednym z ostatnich materiałów - że na jakiś czas Nintendo może zostać ostatnią ostoją pudełkowego grania. Odsetek pełnych wersji gier na kartridżu wzrasta w stosunku do wersji z game card.
XBOX’a nigdy nie miałem, ale chciałem kupić z drugiej ręki. W obecnej sytuacji myślę jednak nad tym, czy by nie sprzedać Oleda i wejść NS2 m.in. z powodów z powyższego akapitu.
0 Fajne! -
@konewko jest już oficjalne info - można testować od 31 sierpnia, dołączając do programu Xbox Insider.
Komunikat dostępny tutaj: Your Discs. Now Also Digital.2 Fajne! -
To będzie tak że jak płyta zostanie "zdigitalizowana" to zostanie ona w jakiś sposób przypisana do konta, a jak ktoś kto kupi póżnij taką płytę to nie będzie mógł już uruchomić z niej gry ? Czy będzie mógł grać z płyty ale nie będzie mógł ponownie gry "zdigitalizować"?
1 Fajne! -
@M4rcin tak, przypisana do konta. Jeśli jednak pożyczysz komuś/sprzedasz tę grę i ta osoba użyje płyty w swoim czytniku, to licencja zostanie przeniesiona na na jej konto.
2 Fajne! -
ok, dzięki za wyjaśnienie. Czyli to taki pomysł zrobiony po to żeby tylko coś zrobić i ogólnie praktycznie nic nie zmienia, poza tym że mając płytę możesz odpalić grę bez niej, zbywając płytę, w grę już nie zagrasz. No wyjątkiem jest zgubienie/zniszczenie płyty, bo licencja zostanie, ale to chyba raczej marginalne przypadki.2 Fajne!
-
Trochę to jednak zmienia, bo na nowej generacji konsol - prawdopodobnie już bez czytników płyt - będziesz mógł dzięki temu rozwiązaniu zagrać w gry ze swojej pudełkowej kolekcji, którą zbierałeś przez lata. Nie jest przypadkiem, że program rusza właśnie teraz, kiedy obecny sprzęt ma jeszcze czytniki i możesz gry z płyt "zamienić" w wersje cyfrowe.
Jakkolwiek by to nie zabrzmiało kontekście wielkiej korporacji, Microsoft nie chce zostawić graczy na lodzie z ich fizycznym kolekcjami gier.
W mojej ocenie to dobry, pomysł. Zobaczymy, jak to wyjdzie w praktyce i czy konkurencja na to odpowie.1 Fajne! -
Zastanawiam się jaki jest sens przepisywania fizycznej gry na cyfrę ? 😅 Cyfra dalej zajmie miejsce na dysku. Domyślam się, że przeniesiona płyta na cyfrę traci kod licencyjny fizyczny na rzecz cyfrowego i płyta staje się bezużyteczna. 🙃 W przeciwnym razie każdy robiłby z fizyka cyfrę a fizyka sprzedawał dalej. Czyli na własne życzenie tracimy prawo własności fizycznej. No chyba, że chodzi o możliwość grania na kolejnej generacji bez napędu. Jeśli mam dużo płyt i konsole z fizycznym napędem to nie przenoszę kolekcji na cyfrę tylko zostawiam konsole z napędem chociażby jako drugą (stara konsola i tak nie będzie wiele warta w stosunki do nowej żeby był sens jej się pozbywać). Płytę zawsze można odsprzedać samą bądź w kolekcji czy wraz z konsolą (jak już komuś zależy się pozbywać). Cyfra nigdy się nie odda. Dobrowolne przepisywanie fizycznej gry na cyfrę to imo totalny bezsens. Nawet jeśli wydaje się nam, że gra jest "na zawsze" może okazać się, że zabraknie miejsca na dysku i przyjdzie ją kasować (fizyk byłby zachowany) lub po prostu stwierdzimy, że się ograła i lepiej wziąć parę zł za krążek jak ma leżeć na wieczne nieużywanie. 🙂
1 Fajne!
Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo