Ceny wysyłek pocztą polską i innych firm - poradnik pakowania

TacioTomcio

1573718723

Hej, w poradniku jak pakować grę jest informacja o cenie za rekomendowany:  list polecony - "nie więcej niż 10zł", myślę, że to już nieaktualne niestety, bo zgodnie z cennikiem poczty, gry nie są już klasyfikowane jako list polecony (chodzi o grubość która przekracza w folli bąbelkowej 2cm) i naliczana jest opłata jak za duży gabaryt coś koło 15 zł. Proponowałbym poprawić poradnik a w przypadku cen za wysyłkę, może użytkownicy chcą sie podzielić jakimiś uwagami lub co lepiej,  sposobami na najtańszą wysyłkę?

Ja korzystam z usługi firmy trzeciej gdzie koszt wysyłki gry (kurier 48, nadanie w placówce Poczty Polskiej) jest na poziomie 12,50zł, ewnetualnie Paczkomat 11,50.

(nie chcę podawać nazwy bo nie wiem czy mogę żeby nie być posądzony o krypto reklamę)

•  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga UEK GS 2019

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

WymieńGry.pl Ranga UEK GS 2022

1573835465

@Resident Zależy jaką opcję wybierzesz. Tanio nie równa się zawsze wygodnie/szybko. Dzięki wszystkim za docenienie :) Mamy nadzieję, że będziecie zadowoleni. Więcej info już niebawem.

P.S. @Erick0674 Ekstra pomysł, pomyślimy nad tym :D

1 Fajne!
  •  
    1573841786

Koperta D14 jest idealna do pudełek od ps4/xbox'a, ale spokojnie też się w nią zapakuje gry ze Switcha. Kupiłem na allegro 200 sztuk za 20 zł (kilka lat temu i służą do tej pory) żeby nie płacić na poczcie po 1,50 - 2 zł za każdym razem. Ostatnio (w ubiegłym tygodniu) za przesyłkę priorytetową (nie licząc mojej koperty) dałem niecałe 8 zł. I w razie czego trzeba się kłócić o ten gabaryt A, bo lubią dać B bez słowa, bo "na oko" to jej nie pasowała ta koperta do gabarytu A. W B faktycznie potrafi ta ten sam "list" kosztować nawet 15 zł.

@Resident zapomnij... kurier poniżej 10 zł nie zejdzie. Tyle, że u niego możesz mieć w cenie ubezpieczoną przesyłkę tzn powinna być za 15 zł jak już się daje... a tyle przeważnie bierze kurier.

0 Fajne!
  •  
    1574485855

Ja ostatnio wysyłałem paczką bo jak powiedzianoże nie mają pasujących kopert tylko dużo większe i wyniosło mnie to ponad 18 zł

0 Fajne!
  •  
    1574849276

@andreo.spc , po przyjrzeniu sie ofercie GlobKurier, na plus w przypadku GlobKurier to usługa "mini Paczka w Ruchu" za 9,24zł, z kolei u mojego mam opcję Pocztex Kurier 48 z możliwością nadania w punkcie za 12,29zł.

Inne przykłady (ceny brutto):

Paczkomat (GlobKurier) - 11,75zł , u mojego 10,93zł

FedEX (GlobKurier) - 13,79zł, u mojego 15,29zł

Reasumując szału nie ma, coś jest taniej a co innego drożej ale ogólnie podobne ceny.

Przy okazji, ostatnio wysyłałem pocztą i z zaznaczonym gabrytem M i poszło bez problemów 6,30 zł zwykłym listem poleconym, więc jeśli nic nie zmienią to to jest najtańsza z możliwych opcji.

0 Fajne!
  •  
    mastahluc Support Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

WymieńGry.pl Ranga Zasłużony

WymieńGry.pl Ranga Tester

1574851234

@TacioTomcio

"Przy okazji, ostatnio wysyłałem pocztą i z zaznaczonym gabrytem M i poszło bez problemów 6,30 zł zwykłym listem poleconym, więc jeśli nic nie zmienią to to jest najtańsza z możliwych opcji."

Bez priorytetu to tak, najniższa opłata.

0 Fajne!
  •  
    1574870665

A jaką przesyłkę polecacie w przypadku dwóch gier?

0 Fajne!
  •  
    Konto usunięte
    Konto usunięte
    1574871172

Wyślij jako paczka pocztowa ja ostatnio tak wysłałem, miałem akurat karton na dwie gry.

Paczka pocztowa priorytetowa zapłaciłem 14zł.

jako list polecony priorytetowy zapłacisz pewnie więcej.

0 Fajne!
  •  
    1574871185

@Sowix paczka+ na poczcie. 12.50 kosztuje i szybko dochodzi (zazwyczaj na drugi dzień)

1 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1574880930

2 gry jako list polecony priorytet 8,40.

Tylko gry muszą być ułożone poziomo jedna nad drugą , bo jeżeli je ułożysz inaczej to będzie albo za gruba ( powyżej 2 cm ) albo za wysoka i zapłacisz drożej(17,60) niż jako paczka ekonomiczna (13zł) lub priorytetowa (14zł)

1 Fajne!
  •  
    1574944593

@maciek4281 Jeśli to faktycznie działa to spoko patent, nie pomyślałem o tym. Pudełka muszą się stykać dłuższą czy krótszą krawędzią?

0 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Wysyłaj szybciej i taniej

Wszystkie przesyłki w jednym miejscu. Sprawnie i elegancko zarządzaj paczkami jak na gracza przystało! Sprawdź co dla Ciebie mamy.

Sprawdzam!
Wbijaj do nowej grupy
Ostatnio na blogu
Nadchodzące premiery gier (18–22 listopada 2024)
19 listopada 2024

Od taktycznych starć po futurystyczne przygody – w tym tygodniu każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź pełną listę tytułów i dowiedz się, na co warto czekać!

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry