A Plague Tale: Innocence - Czy warto się zachwycić historią Amicii i Hugo?

andreo.spc Admin

Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga UEK GS 2019

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

WymieńGry.pl Ranga UEK GS 2022

1558686220

(Zaloguj się żeby zobaczyć zdjęcia)

Wygląda na to, że fani singlowej rozrywki dostali świetną grę od Asobo Studio. Mowa o A Plague Tale: Innocence, czyli mrocznej i mrożącej krew w żyłach trzecioosobowej grze przygodowej. Akcja gry osadzona jest w XIV - wiecznej Francji i opowiada historię o rodzeństwie de Rune, które w czasach wielkiej plagi musi stawić czoła rodzinnym tajemnicom. W desperackiej walce o przetrwanie obserwujemy niezwykłą więź pomiędzy sierotami, które zostały skazane na okrutny los podczas najmroczniejszych dni w historii ludzkości.

Tytuł łączy w sobie elementy gry akcji, gry skradanki i gry eksploracyjnej. Prosty system sterowania pozwala skupić się na najmocniejszej stronie produkcji, czyli na fabule. Opowiadana historia nabiera tempa z każdym rozdziałem a dynamika rozgrywki nie pozwala raczej na nudę, wprowadzając co chwile nowe różnorodne zadania. Na duży plus zasługuje również genialna ścieżka dźwiękowa.  

A Plague Tale: Innocence oceniany jest bardzo wysoko. Ja jeszcze mam kilka obowiązkowych gier do ogrania zanim przystąpię do tego tytułu ale już nie mogę się doczekać. A jak według was wypada A Plague Tale: Innocence? Czy będzie to faworyt na grę roku? 

•  
    mastahluc Support Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

WymieńGry.pl Ranga Zasłużony

WymieńGry.pl Ranga Tester

1558686514

Na pewno zagram i z pewnością będzie to wymiana tutaj. No, chyba, że będzie za mało egzemplarzy, czego bym nie chciał.

0 Fajne!
  •  
    1558686635

Graficznie na pewno wymiata. Jak odpaliłem grę, to byłem w szoku, jak to wszystko wygląda. W sumie nie tylko to mi się podobało, bo np. muzyka jest świetnie dopasowana do klimatu opowieści, a i sama opowieść jest ciekawa. Jedynie pod koniec liczba zgonów u mnie się zwiększyła, bo nagle okazało się, że trzeba sobie przypomnieć kilka technik eliminacji wroga, o których się zapomniało. No i są momenty, w których gramy kimś innym i wykrycie równa się z rozpoczęciem sekwencji od nowa. Trochę irytujące. Ogólnie dużo też jest skradania, a ja lubię wchodzić w każdy zakamarek, więc mam wrażenie, że spędziłem w grze dużo więcej niż myślałem. Z czystym sercem polecam. 8/10.

2 Fajne!
  •  
    Minuta1985 Moderator
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1558691173

Ja gierkę już splatynowałem i wg mnie jest to czarny koń tego roku jeśli chodzi o gry singlowe. Zastanawia mnie jak tak małe studio jak Asobo dało radę stworzyć tak wyglądającą grę? Muzyka i angielski voice acting również na piątkę z plusem. No i Hugo wygląda jak dziecko a nie jakaś abominacja (sorry W3). Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to mimika bohaterów bo ta jest szczątkowa a szkoda. Reasumując - świetna gra ale to już było wiadomo po pierwszym trailerze hehe.

3 Fajne!
  •  
    1558772294

Kurcze blade jakim cudem ja dopiero się dowiaduję o tej grze ? Przeszło jakoś bez echa a wygląda na to że trzeba nabyć i to prędko. 

0 Fajne!
  •  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1558772640

Jak znacie choć troszkę francuski język to odpalcie dubbing w tym języku. Bije na głowę angielski i dodaje autentyzmu. 

0 Fajne!
  •  
    1558957260

@Minuta1985 motion caputure raczej nie ma porządnego, ale przynajmniej te twarze są nieźle zrobione i dość szczegółowe. Na pewno jest mniej drewna niż we wszystkich grach bioware czy ubi razem wziętych w ostatnich latach. Powiem, że nawet jest dużo lepiej niż w Horizon: Zero Dawn gdzie w sumie to był największy minus, bo postacie były "puste".

@konewko dokładnie tak jest z tym dubbingiem, ale to wina tego, że nie wiadomo po jaką cholerę ktoś się uparł, że jak będzie angielski to z francuskim akcentem... jakby była polska wersja to wyobraź sobie, że zawodziliby z f(h)rancskim akcentem. Tutaj twórcy się raczej pogubili, ale to chyba największy minus.

Widać też, że ta Plaga to nie jest jakiś bardzo wysoki budżet, ale w swoim gatunku czyli liniowych singli stawiających na fabułę i klimat to jest bardzo dobra gra. Setting też robi robotę, bo to 1349 rok + czasy inkwizycji i czarnej śmerci są ciekawe, ale minusem jest jednak, że nie postawili na pełen realizm. Gameplay dość prosty, żeby nie powiedzieć ubogi,  bo skradanie i trochę elementów logicznych to cały core gry. 

I raczej skierowana do konkretnej dość wąskiej grupy... trzeba lubić ten gatunek :)

1 Fajne!
  •  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1559043289

Zostały mi dwa ostatnie rozdziały i mam wrażenie, że ktoś ważny umrze ratując Hugo :( od samego początku wydaje mi się, że tu nie będzie happy endu...

0 Fajne!
  •  
    1559054085

@konewko ale qrła nie spoileruj :) 

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

1559054872

Dokładnie, ja w to jeszcze nie grałem :D

0 Fajne!
  •  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1559055119

Nie spoileruję, przypuszczam, sam nie wiem :D

0 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Wysyłaj szybciej i taniej

Wszystkie przesyłki w jednym miejscu. Sprawnie i elegancko zarządzaj paczkami jak na gracza przystało! Sprawdź co dla Ciebie mamy.

Sprawdzam!
Wbijaj do nowej grupy
Ostatnio na blogu
Nadchodzące premiery gier (18–22 listopada 2024)
19 listopada 2024

Od taktycznych starć po futurystyczne przygody – w tym tygodniu każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź pełną listę tytułów i dowiedz się, na co warto czekać!

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry