Zbuduj PC - pytania i prośby

konewko Elite Vip

Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Zasłużony

WymieńGry.pl Ranga Tester

1552254034

Jeżeli ktoś z Was ma problem z doborem podzespołów do PC, chce zbudować super maszynę lub po prostu ma pytanie techniczne co bardziej pasuje do danego zestawu, walcie śmiało w tym temacie. Z pewnością znajdą się osoby, które chętnie pomogą ;)

•  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1582790157

Tak jak napisałem w PW. Ram będzie działać na najwyższej częstotliwości, na którą pozwala procesor ;)

0 Fajne!
  •  
    1585069538

Szybkie pytanko, co myślicie o tym zestawie?

Procesor Core i5-9400F BOX 2,90GHz, LGA1151

Płyta główna Gigabyte H310M S2V 2.0

SSD PNY CS900 240GB 2,5 SATA

GOODRAM DDR4 IRDM 8GB 2400MHz CL15 BLACK

DVD-REC LITEON iHAS122 SATA CZARNY

Karta graficzna MSI GTX 1650 SUPER VENTUS XS 4GB O

Zasilacz ATX Bandit Power ATX-650 14cm A-PFC 80+

HDD TOSHIBA P300 1TB 3,5'' HDWD110UZSVA SATA BULK

Ostatnio zacząłem rozglądać się za czymś stacjonarnym z nastawieniem na gry i pomyślałem że spytam, zanim podejmę decyzję, bo niestety nie znam się na tym na tyle by samemu podjąć decyzję.

0 Fajne!
  •  
    1585071754

To tylko takie moje zdanie, bo nie jestem ekspertem, ale również przymierzam się do złożenia stacjonarki i już trochę poczytałem w temacie także zweryfikuj zanim się zasugerujesz ;)

Nie wiem za bardzo do czego ma Ci służyć ten zestaw, bo na najnowsze gry z wodotryskami z min. 60 FPS i wysokiej rozdzielczości nie wystarczy, a zarówno procesor jak i kartę można zastąpić starszymi modelami o podobnych możliwościach i trochę zaoszczędzić. Jeśli jesteś w stanie dołożyć jakieś 600 zł to pomyśl o procesorze Ryzen 5 3600 (+120 zł), karcie GTX 1660 Super (+250 zł) i drugiej kości RAM (+150-180 zł). Da Ci to mniej więcej +30-35% wydajności (oczywiście zależy od wykorzystania komputera - inny efekt w grach, inny w pracy biurowej, a jeszcze inny przy obróbce grafiki). Przy procesorze AMD potrzebna jest też płyta główna z gniazdem pod AMD, ale nie powinno to wpłynąć na cenę. 

Ja zastanawiam się jeszcze nad dyskiem SSD, ale ze złączem M.2, a nie SATA III, tylko nie wiem czy warto dopłacać kilkaset złotych, żeby system i gry odpalały w sekundę, a nie trzy ;)

1 Fajne!
  •  
    1585134362

@Jankes Zdecydowanie wezmę to pod uwagę, chociaż i w obecnej sytuacji nie jestem pewien czy będę wstanie cokolwiek dołożyć. A i przy okazji to też znalazłem coś takiego z lokalnych ogłoszeń: https://www.olx.pl/oferta/komputer-i5-7600x4-16gb-ddr4-asus-geforce-gtx-1060-6gb-ddr5-CID99-IDCwkFN.html#1ad14291b3

I zdaje mi się że jest nieco mocniejszy? Jedyny minus że używany i bez gwarancji.

0 Fajne!
  •  
    1585140113

YROSHIKU  jeśli masz możliwość sprawdzenia tego zestawu na miejscu, to jak najbardziej może okazać się wart tych pieniędzy, zwłaszcza, że jest tam jeszcze jakieś 700 zł w dodatkowym sprzęcie. Zestaw o którym wspomniałem to min. 4k w sklepie (doliczając monitor).

Wrzuć go na duże obciążenie (testy wydajności, nowsze gry, na ustawieniach ultra) i sprawdź jak się sprawuje. Pamiętaj też, jeśli zdecydujesz się na zakup, żeby i tak rozłożyć komputer na części, wyczyścić i nałożyć nowe pasty termoprzewodzące - dłużej posłuży i mniejsze ryzyko awarii :)

1 Fajne!
  •  
    1610541300

Zrobię mały odkop :)

Potrzebuje pomocy w wyborze nowego/używanego procesora do takiego zestatwu:

XFX TS 550W (P1-550S-XXB9)
    MSI B150M Mortar
    Gigabyte GeForce RTX 2060 Super 8gb
    16gb ramu... gdzieś nazwę zgubiłem...

Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6 MB (do wymiany)

Co mógłbym włożyć takiego, żeby wyciągało max z karty graficznej? przy tej konfiguracji? Żeby nie wymienić płyty głównej i ramu, którego nie dawno dokładałem 8gb.
    Z góry dzięki za pomoc :)
    0 Fajne!
  •  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1610557956

i7 7700k bez kręcenia zegarów, bo grzeje się jak dzika świnia i jest niestabilna po OC, używki na allegro od 800 zł.

i5 7600k do bezpiecznego kręcenia zegarów ~ 4.5 z dobrym chłodzeniem, używki na allegro od 500 zł.

Nowe zostały wycofane ze sprzedaży ok. rok temu.

1 Fajne!
  •  
    1610569018

@konewko generalnie to mi się nie spieszy... pytanie czy tendencja będzie taka, że któryś z tych procesorów potanieje powiedzmy pod koniec roku? czy to już raczej będzie co raz ciężej będzie dostać i cena będzie się utrzymywać?

0 Fajne!
  •  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1610604286

Musiałbyś co jakiś sprawdzać na allegro czy Ceneo ceny. Szczerze nie wiem czy ceny spadną, nie produkują już ich :/

1 Fajne!
  •  
    1622616236
    Witam,
    Pomoże ktoś z wyborem peceta do 5500? Pudło + monitor (FHD za kilka stów max)... Raczej z mocniejszym prockiem, a słabszą kartą, którą kolega chciałby zmienić za jakieś 2 lata. Karta taka na teraz Z góry dzięki za sugestie i pozdrawiam
    0 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Wysyłaj szybciej i taniej

Wszystkie przesyłki w jednym miejscu. Sprawnie i elegancko zarządzaj paczkami jak na gracza przystało! Sprawdź co dla Ciebie mamy.

Sprawdzam!
Wbijaj do nowej grupy
Ostatnio na blogu
Nadchodzące premiery gier (18–22 listopada 2024)
19 listopada 2024

Od taktycznych starć po futurystyczne przygody – w tym tygodniu każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź pełną listę tytułów i dowiedz się, na co warto czekać!

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry