Zbuduj PC - pytania i prośby
Jeżeli ktoś z Was ma problem z doborem podzespołów do PC, chce zbudować super maszynę lub po prostu ma pytanie techniczne co bardziej pasuje do danego zestawu, walcie śmiało w tym temacie. Z pewnością znajdą się osoby, które chętnie pomogą ;)
-
Jako stary wyjadacz chętnie pomogę. Złożyłem dziesiątki komputerów i na szczęście nie jestem "informatykiem z klatki obok", któremu rdzenie i cyferki przodują :]
Miałbym tylko prośbę co do formatu pytań.
Przede wszystkim warto poznać budżet, ale poza tym schemat odpowiedzi powinien wyglądać tak:- Jaki masz budżet?
- Jakie peryferia (monitor, myszka, system, słuchawki) już posiadasz, a jakie chciałbyś w w/w budżecie nabyć?
- W jakie gry grasz najczęściej?
- Masz jakiejś konkretne wymagania na temat platformy (Intel/AMD, Nvidia/AMD, itp.)?
- Jakieś dodatkowe życzenia (na przykład obudowa mATX)?
Do tego, na sam koniec.
Pamiętajcie - NIGDY NIE KUPUJCIE SKŁADAKÓW. Komputery z marketów, z allegro oraz czasem z poważnych serwisów PC czy też domorosłych "informatyków", to bardzo często, jak nie zawsze, totalny shit nie wart swoich pieniędzy.
Stop składakom. Nie umiesz złożyć komputera? Poproś o pomoc kogoś ogarniętego, kto złoży komputer w którymś sklepie internetowym, a jego pracownicy "jako-tako" go zmontują.1 Fajne! -
@Vister81 Wszystko fajnie tylko taka mała uwaga. Mianowicie składak to właśnie komputer złożony z wybranych przez siebie komponentów, a Ty chciałeś chyba napisać, że nie należy kupować tzw. gotowców :)
0 Fajne! -
@Pablo Jeśli rozumiesz to w ten sposób, to masz rację. Bądź co bądź chodzi nam o to samo, ale to prawda - być może źle to ująłem. Dzięki!
0 Fajne! -
No to ja zacznę :)
Planuję złożyć jakiś komputer głównie do grania, jednak specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, więc fajnie gdyby ktoś mi w tym pomógł.- Jaki masz budżet? 2500-2700
- Jakie peryferia (monitor, myszka, system, słuchawki) już posiadasz, a jakie chciałbyś w w/w budżecie nabyć? W tym budżecie potrzebuję tylko samego komputera, resztę już posiadam.
- W jakie gry grasz najczęściej? Najczęściej są to nowe gry typu AC Odyssey, Far Cry 5, Wiedźmin 3, BF V etc.
- Masz jakiejś konkretne wymagania na temat platformy (Intel/AMD, Nvidia/AMD, itp.)? Nie mam konkretnych wymagań.
- Jakieś dodatkowe życzenia (na przykład obudowa mATX)? Nie potrzebuję specjalnie dużego dysku, zastanawiam się nad SSD 500GB jeśli warto. Ponadto zależy mi, żeby było możliwość dalszej rozbudowy w przyszłości. Jeśli chodzi o obudowę, to wygląd się nie liczy. Ważne, żeby było odpowiednie chłodzenie całego komputera i fajnie gdyby można było wszystkie kable jakoś ładnie uporządkować.
Nie ukrywam, że trochę poszperałem po internecie, chociaż jest to pewnie pierwszy lepszy zestaw :)
Nie jestem trochę przekonany co do procesora i karty graficznej, czy nie lepiej, ale tutaj moje wątpliwości być może zostaną rozwiane :)0 Fajne! -
Już sobie poradziłem :)
1 Fajne! -
Macie jakieś propozycje taniego komputera do Overwatch'a ? Tak, żeby płynnie chodził. Potrzebuję tylko komputera
0 Fajne! -
Ja z kolei mam taki problem. Będąc w Niemczech kupiłem tak zwanego gotowca, nie do gier (chciaż skyrim na nim ograłem:) ale głównie do Skype i potrzeb typu napisać cv, rozliczyć się z podatku, ale mniejsza o to, przywiozłem go do Polski i nie wyświetla mi obrazu, no to myślę karta graficzna, ba ale to był tzw "gotowiec" więc oczywiście jest zintegrowana z płytą główną. Teraz moje pytanie czy w takim razie, jeżeli to wogóle karta graficzna jest uszkodzona, czy można ją naprawić, wymienić tanim kosztem?
Podejrzewam że raczej nie :/ ale kto pyta nie błądzi.
0 Fajne! -
0 Fajne!
-
Ok dzięki. Zastosuje się do tych uwag
0 Fajne! -
Cześć wszystkim
pytanie mam, bo jestem raczej laikiem w kwestii PC.
Pod i5 6500k chciałem wymienić ram kingston 8gb 2133mhz na dwie kości po 8gb, ale nigdzie mogę dostać drugiej identycznej.
Mam ofertę kupić w dobrej cenie HyperX Predator 2666mhz 8gb razy 2. Pytanie czy mogę? Czy będzie problem z 2666mhz pod 6gen, który maksymalnie obsługuje 2133mhz? Jeśli się zdecyduje na 2666mhz do tego procesora będzie problem jakiś?
1 Fajne!
Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo