Wymagania sprzętowe. Temat ogólny.
Jeśli nie jesteś pewien/pewna czy dana gra pójdzie na Twoim sprzęcie, pisz śmiało swoją specyfikację. Ktoś na pewno pomoże :)
-
Hah, temat ma 2 lata, żadnych postów... Cóż, odkopię, może ktoś inny jeszcze skorzysta. Proszę się ze mnie nie śmiać (a przynajmniej nie jakoś głośno, bo ja od zawsze konsolowcem jestem :p). Otóż chciałem kupić jakiegoś taniego laptopa, żeby w podróży móc popisać, czasem coś obejrzeć, a skoro już coś kupuję, to może jakaś starsza gierka pójdzie. Mam na myśli głównie Skyrima, Morrowinda, Dragon Age Początek i może trykogię Mass Effect.
Do wyboru mam w tej chwili takie kombinacje:
a) i5-3210M
16 GB RAM
240 GB SSD
Intel® HD Graphics 4000
b) i7-263QM
8 GB RAM
500 GB SSD
AMB Radeon HD 6700M Series 1GB
c) i7-720QM
8 GB RAM
120 GB SSD
NVIDIA® Quadro® FX 880M (1GB DDR3)
d) i7-4700MQ
8 GB RAM
1 TB HDDG
GeForce GT 755M 2GB
Jest ktoś w stanie powiedzieć osobie, która nie ma większego pojęcia, co znaczą te literki i cyferki, czy wymienione wyżej gierki pójdą na czymś takim?
1 Fajne! -
Najlepiej sprawdzać i porównywać wymagania sprzętowe gier do sprzętu.
Fajnym narzędziem jest
https://www.google.com/amp/s/www.systemrequirementslab.com/cyri/amp
Pobierasz, a on w miarę weryfikuje czy dana gra ma szansę ruszyć na sprzęcie. 😊
1 Fajne! -
Postawiłbym na opcję "d)". Jeśli masz jeszcze możliwość dołożenia paru groszy i to samo z dyskiem SSD byłoby najlepszym rozwiązaniem, a jeszcze z 16GB ramu to już full opcja, moim skromnym zdaniem 😉 Tak to już jest jeśli chodzi o kupowanie sprzętu... "jeszcze kilka zł i będzie lepszy sprzęt na lata". ☺
0 Fajne! -
Prawdę mówiąc wszystkie te konfiguracje to x-letni złom, który nie nadaje się do niczego więcej niż odpalenia pakietu Open Office i Firefoxa na Windowsie 7. Gry pójdą na low w niskiej rozdziałce, ale nie będzie to miła gra. Jedynie pozycja d) jako tako wygląda.
Jaki masz budżet? Jak do 2000 to bierz tego: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-asus-f540ub-dm457t-i3-6006u-4gb-1tb-mx110-win10h-chocolate-black i dokup SSD na system.
@DraGo jeszcze kilka zł i będzie lepszy sprzęt na lata - hahahaha, dobre :D
0 Fajne! -
Hm, jakoś specjalnie nie zastanawiałem się nad tym budżetem, ale tak do tych dwóch tysięcy raczej będę mógł przeznaczyć. Ogólnie to wszystko są używki z mojej okolicy, po której mógłbym podjechać, więc szukając po necie z wysyłką, pewnie lepsze bym znalazł :p
Jeszcze coś takiego mi wpadło:
AMD A10 PRO-7350B R6, 10 Computer Cores 4C+6G
8 GB RAM
256 GB SSD
AMD Radeon R7 Graphics
Coś lepiej czy też się nie nadaje?
Mi jakoś nie zależy na dobrym sprzęcie na lata, który używałbym na codzień. W takim wypadku przeznaczyłbym na niego więcej, ale zwyczajnie nie jest mi taki potrzebny. Byleby takie stare dziady, jak Skyrim i Dragon Age grały 😅
0 Fajne! -
Skoro używka i możesz podjechać to może uda się na miejscu sprawdzić czy Skyrim i Dragon pójdzie? Na tym configu pójdą Simsy, stare Fify, Diablo 3, stare CoDy, więc powinno być w miarę ok.
0 Fajne! -
Jeśli chcesz używać tego lapka kilka lat dołóż ok 1k za 3 tyś będziesz mógł kupić coś sensownego co podziała przynajmniej 5 lat. Używka z takimi komponentami będzie miała prawdopodobnie nalatane 3-5 lat nie znasz historii laptopa (zalania, upadki) z doświadczenia wiem że jeśli chcesz się cieszyć z lapka kup nowego.
Poświęcając 3k spokojnie polatasz w Skyrim i Dragon Age na sensownych ustawieniach które nie będą gryzły oka ustawieniami minimalnymi.
0 Fajne! -
Mógłbym pewnie odpalić jakąś stronkę, co by to tam oceniła, ale jednak dojeżdżać i wrócić z niczym, gdyby nie pykło to trochę kiepsko. Powinno być w miarę na tym AMD, co jako ostatni wysłałem, czy na tej opcji d?0 Fajne!
-
@dawid2601 moja propozycja w budżecie 3k
Dodatkowo masz możliwość rozbudowania pamięci o kolejną kość
0 Fajne!
Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo