Wymagania sprzętowe. Temat ogólny.

sullivan_1989

Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Zasłużony

WymieńGry.pl Ranga Tester

6 lat temu

Jeśli nie jesteś pewien/pewna czy dana gra pójdzie na Twoim sprzęcie, pisz śmiało swoją specyfikację. Ktoś na pewno pomoże :) 

•  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Supporter Bronze

WymieńGry.pl Ranga Supporter Silver

4 lata temu

Hah, temat ma 2 lata, żadnych postów... Cóż, odkopię, może ktoś inny jeszcze skorzysta. Proszę się ze mnie nie śmiać (a przynajmniej nie jakoś głośno, bo ja od zawsze konsolowcem jestem :p). Otóż chciałem kupić jakiegoś taniego laptopa, żeby w podróży móc popisać, czasem coś obejrzeć, a skoro już coś kupuję, to może jakaś starsza gierka pójdzie. Mam na myśli głównie Skyrima, Morrowinda, Dragon Age Początek i może trykogię Mass Effect. 

Do wyboru mam w tej chwili takie kombinacje:

a) i5-3210M

16 GB RAM

240 GB SSD

Intel® HD Graphics 4000

b) i7-263QM

8 GB RAM

500 GB SSD

AMB Radeon HD 6700M Series 1GB

c) i7-720QM

8 GB RAM

120 GB SSD

NVIDIA® Quadro® FX 880M (1GB DDR3)

d) i7-4700MQ

8 GB RAM

1 TB HDDG

GeForce GT 755M 2GB

Jest ktoś w stanie powiedzieć osobie, która nie ma większego pojęcia, co znaczą te literki i cyferki, czy wymienione wyżej gierki pójdą na czymś takim? 

1 Fajne!
  •  
    4 lata temu

Najlepiej sprawdzać i porównywać wymagania sprzętowe gier do sprzętu.

Fajnym narzędziem jest 

https://www.google.com/amp/s/www.systemrequirementslab.com/cyri/amp

Pobierasz, a on w miarę weryfikuje czy dana gra ma szansę ruszyć na sprzęcie. 😊

1 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

4 lata temu

Postawiłbym na opcję "d)". Jeśli masz jeszcze możliwość dołożenia paru groszy i to samo z dyskiem SSD byłoby najlepszym rozwiązaniem, a jeszcze z 16GB ramu to już full opcja, moim skromnym zdaniem 😉 Tak to już jest jeśli chodzi o kupowanie sprzętu... "jeszcze kilka zł i będzie lepszy sprzęt na lata". ☺

0 Fajne!
  •  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

4 lata temu

Prawdę mówiąc wszystkie te konfiguracje to x-letni złom, który nie nadaje się do niczego więcej niż odpalenia pakietu Open Office i Firefoxa na Windowsie 7. Gry pójdą na low w niskiej rozdziałce, ale nie będzie to miła gra. Jedynie pozycja d) jako tako wygląda.

Jaki masz budżet? Jak do 2000 to bierz tego: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-asus-f540ub-dm457t-i3-6006u-4gb-1tb-mx110-win10h-chocolate-black i dokup SSD na system.

@DraGo jeszcze kilka zł i będzie lepszy sprzęt na lata - hahahaha, dobre :D

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

4 lata temu

Hm, jakoś specjalnie nie zastanawiałem się nad tym budżetem, ale tak do tych dwóch tysięcy raczej będę mógł przeznaczyć. Ogólnie to wszystko są używki z mojej okolicy, po której mógłbym podjechać, więc szukając po necie z wysyłką, pewnie lepsze bym znalazł :p

Jeszcze coś takiego mi wpadło:

AMD A10 PRO-7350B R6, 10 Computer Cores 4C+6G

8 GB RAM

256 GB SSD

AMD Radeon R7 Graphics

Coś lepiej czy też się nie nadaje? 

Mi jakoś nie zależy na dobrym sprzęcie na lata, który używałbym na codzień. W takim wypadku przeznaczyłbym na niego więcej, ale zwyczajnie nie jest mi taki potrzebny. Byleby takie stare dziady, jak Skyrim i Dragon Age grały 😅

0 Fajne!
  •  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

4 lata temu
    Skoro używka i możesz podjechać to może uda się na miejscu sprawdzić czy Skyrim i Dragon pójdzie? Na tym configu pójdą Simsy, stare Fify, Diablo 3,  stare CoDy, więc powinno być w miarę ok.
    0 Fajne!
  •  
    4 lata temu

Jeśli chcesz używać tego lapka kilka lat dołóż ok 1k za 3 tyś będziesz mógł kupić coś sensownego co podziała przynajmniej 5 lat. Używka z takimi komponentami będzie miała prawdopodobnie nalatane 3-5 lat nie znasz historii laptopa (zalania, upadki) z doświadczenia wiem że jeśli chcesz się cieszyć z lapka kup nowego.

Poświęcając 3k spokojnie polatasz w Skyrim i Dragon Age na sensownych ustawieniach które nie będą gryzły oka ustawieniami minimalnymi.

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

4 lata temu
    Mógłbym pewnie odpalić jakąś stronkę, co by to tam oceniła, ale jednak dojeżdżać i wrócić z niczym, gdyby nie pykło to trochę kiepsko. Powinno być w miarę na tym AMD, co jako ostatni wysłałem, czy na tej opcji d? 
    0 Fajne!
  •  
    4 lata temu
    0 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Ostatnio na blogu
Nadchodzące premiery gier (17–23 lutego 2025)
17 lutego 2025

W tym tygodniu nie zabraknie dużych premier i interesujących nowości! Jeśli kochasz RPG, Avowed to absolutny hit. Fanom narracyjnych historii polecamy Lost Records: Bloom & Rage, a dla tych, którzy szukają nietypowych doświadczeń, Blood Typers i Cabernet mogą być strzałem w dziesiątkę. Sprawdź pełną listę premier i wybierz coś dla siebie!

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry