Skoki narciarskie!!!
Co tam, jak tam? Lubicie skoki? :) Czy jednak wolicie nieco cieplejsze dyscypliny?
Od wielu lat oglądam, kibicuję głównie Norwegom, Japończykom i oczywiście naszym :)
Obecnie trwa konkurs w Lillehammer należący do cyklu Raw Air. Po 1. serii pierwszy Kraft, drugi Johansson, trzeci Kubacki. Stoch i Ryoyu trochę zepsuli, ale jeszcze mają szansę powalczyć.
-
Ja ze skoków zrezygnowałem razem z Małyszem ale ile godzin się przegrało w DSJa to głowa mała. Najlepszy symulator skoków ever:)!
0 Fajne! -
Kiedyś oglądałem, ostatnio odpuszczam, chociaż jednym uchem zwykle słucham bo żona z synem oglądają.
A nie oglądam dlatego gdyż skoki uważam za wyjątkowo loteryjny i mocno niesprawiedliwy sport. I nawet liczne przeliczenia punktów na plus czy na minus niewiele pomagają, jak debilny sędzia puści gościa w momencie, gdy wiatr szaleje, a ten ląduje 20 metrów bliżej nie reszta z czołówki.
Zacznę oglądać dopiero wtedy, gdy każdy skoczek będzie miał dokładnie takie same warunki (tunele najazdowe, ścianki z pleksy itp.), a o długości skoku będą decydowały umiejętności i dyspozycja dnia.
0 Fajne! -
Również czekam na ten dzień, w którym wiatr nie będzie dyktować długości skoku... może się kiedyś doczekamy :)
0 Fajne! -
Dokładnie takie same warunki to można mieć w laboratorium.
Kiedyś nie było żadnych przeliczeń i innych pierdół i ludzie emocjonowali się nie mniej.
A teraz gość oddaje najdłuższy skok i nie łapie się na podium bo jest milion różnych wyliczeń
0 Fajne! -
@maciek4281 - tak było kiedyś, teraz czasy się zmieniły. Nakłady finansowe na skoki są diametralnie inne, do tego technologia używana czy to w treningach, czy w samym sprzęcie jest niemal na poziomie NASA, więc skoro cała otoczka jest na najwyższym poziomie, a w tle przewijają się niemałe pieniądze, to i same skoki powinny być przeprowadzane w takich warunkach, by dla wszystkich były one sprawiedliwe. A wystarczy sobie przypomnieć co niedawno działo się w Zakopanem, albo daleko nie sięgając, na ostatnich mistrzostwach świata - szopka, aż moją małżonkę świerzbiło, by rypnąć pilotem o ścianę.
0 Fajne! -
@Basza Poziom NASA? To dlaczego nie wprowadzą na przykład dokładnego pomiaru skoku?
A to tylko pierwszy lepszy przykład , że skoki mimo tych wszystkich ko(s)micznych technologii nadal są wypaczane nie tylko przez warunki , ale i sędziów.
A warunki identyczne są możliwe do zrealizowania tylko i wyłącznie w labolatorium , bo nawet ( co jest nierealne ) gdyby skocznie były budowane w zamkniętych halach , to i tak nie gwarantuje to identycznych warunków dla każdego skoczka.
Więc wymyślać takie i inne rzeczy potrafi każdy. Ale ich zrealizowanie jest po prostu niemożliwe.
Wyniki w każdej dyscyplinie od zawsze były również uzależnine od różnych czynnków i tak już zostanie.
0 Fajne! -
Skoki , skoki i po skokach. Temat chyba wyczerpany na kilka miesięcy :)
0 Fajne! -
Ja tam nie narzekam, bardziej będę tęsknił za biatlonem ;P
0 Fajne!
Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo